Į svečius pakvietęs virtuvės šefas Gian Luca Demarco atskleidė garų funkcijos paslaptis

Nauji pirkiniai džiugina. Ypač tie, kurie tampa ne tik Jūsų namų akcentu, bet ir kasdien lydinčiais pagalbininkais. Prisiminkite jausmą, kai paskutinįkart išpakavote vos įsigytą buities prietaisą – tikrai norėjote kuo greičiau jį išbandyti! Tačiau prieš šį svarbų ritualą visuomet laukia kitas, daugelio tikrai mažiau mėgstamas – perskaityti naudojimo instrukcijas.

Būrys Lietuvos moterų, BTN salone įsigijusių garinę Electrolux orkaitę, šio etapo išvengė, nes sulaukė pakvietimo apsilankyti „Kulinarijos studijoje“ ir išgirsti apie jos funkcionalumo ypatumus iš profesionalo – garsaus virtuvės šefo Gian Lucos Demarco – lūpų.

Svarbiausia garų funkcijos savybė – malonumas gaminant

Kaip garų funkcija veikia? Kaip ją prisijaukinti ir naudoti teisingai? Kokių naujų skonių ir savybių garai suteikia įprastiems patiekalams? Į visus šiuos ir panašius klausimus studijos šeimininkas išsamiai atsakė drauge su vakaro viešniomis ruošdamas vakarienę pagal specialiai sudarytą meniu.

Kuo gi modernioje technikoje ypatinga garų funkcija, paaiškėjo dar prieš pradedant gaminti pagrindinius patiekalus – mėsą ir žuvį. Pasak G. L. Dermarco, anksčiau orkaičių apačiose būdavo atskiros talpos vandeniui supilti, tai apsunkindavo gaminimo procesą, nes tekdavo nuolat stebėti, ar jis neišgaravo.

Electrolux orkaitėse įmontuotos vidinės talpyklos ir specialūs purškikliai šoninėse sienelėse prilygsta profesionaliai restoranų virtuvių technikai. Būtent tikslus vandens kiekis ir tolygus garų paskirstymas garantuoja meistrišką rezultatą. Kartą papildžius vandens bakelį, nebereikia stebėti vandens lygio. Galite tiesiog mėgautis gaminimo procesu,“ – teigė virtuvės ekspertas.

Kepkite mėsą, žuvį, daržoves ir... bet ką

Paaiškėjo, kad pasigaminti jautienos kepsnius, naudojantis Electrolux orkaite, galima bene trimis skirtingais būdais, tačiau aišku viena – pasirinkus bet kurį nustebins skonis, tekstūra ir mėsos minkštumas bei sultingumas. Virtuvės šefo pasiūlytas būdas kepti jautienos antrekotą „Plancha“ grilyje sužavėjo bene labiausiai. Taip paprasta ir patogu šiuo prietaisu naudotis tiesiai ant indukcinės kaitlentės!

Kol orkaitėje kepė dorada su rozmarinu ir pomidorais, Electrolux orkaitės šeimininkės išgirdo naudingų patarimų: „Nei lašišos, nei jokios kitos žuvies nedenkite folija ir kepkite ne aukštesnėje nei 160 °C temperatūroje. Pasirinkusios garų funkciją, palaikysite tinkamą drėgmės ir temperatūros santykį, todėl žuvis neperkeps ir bus sultingesnė, netrupės bei apskrus. Išduosiu idealų režimą – 26 procentai drėgmės ir kepimo funkcija su ventiliatoriumi“.

Į vakaro meniu virtuvės šefo įtrauktas cukinijų ir baklažanų griežinėlių apkepas, pagardintas parmezanu, labiau priminė trečiąįį patiekalą, o ne garnyrą prie pirmųjų dviejų. Jis pabrėžė, kad nuo drėgmės ir temperatūros santykio priklauso, ar daržovės bus keptos, ar labiau primins troškintas. „Traškumą išlaikysite pasirinkusios 25 procentų garų lygį „Low“, nustačiusios 160 °C kepimo temperatūrą ir kepdamos apatinę lentynos padėtyje. Jei daržovių norisi minkštesnių, pašaukite jas kepti vidutinėje lentynos padėtyje ir pasirinkite 20 procentų garų bei 80 °C kepimo temperatūros santykį.“

Nustebino naminė itališka duona

Electrolux orkaitėje su specialiu picos akmeniu galima išsikepti pačios tikriausios neapolietiškos picos, tačiau tąkart virtuvės meistras pasiūlė išbandyti itališkos fokačijos receptą. Net toks paprastas patiekalas nepaliko abejingų ir pakerėjo minkštu bei puriu vidumi ir traškia plutele.

Tokias savybes išlaikyti padėjo keli nesudėtingi triukai ir, žinoma, jos didenybė garų orkaitė. Prieš kepant rozmarinais pagardintas fokačijos paplotėlis buvo gausiai sulaistytas aliejumi, kuriam susigerti į itališką duoną padėjo drėgmė ją kepant. Vos iš orkaitės išimtos fokačijos paviršius buvo sulaistytas alyvuogių aliejaus ir vandens mišiniu, todėl nesudžiūvo, nesutrupėjo ir išlaikė gražią paviršiaus tekstūrą.

Tuo pačiu G. L. Demarco išsklaidė mitą apie tai, kad ypač tyras alyvuogių aliejus netinka kepti keptuvėje. „Viskas priklauso nuo temperatūros. Jei tokį aliejų įkaitinsite iki aukštesnės nei 160 °C temperatūros, riebalai ims degti. Todėl prieš kepant mėsą su grilio funkcija nereikia jos tepti nei sviestu, nei aliejumi. Vienas iš orkaitės, kurią šiandien naudojam, ypatingų gebėjimų – iškepti kokybiškai net ir žemoje temperatūroje.“

Ekspertinių žinių ir kulinarinių paslapčių pilną vakarienės gaminimo procesą vainikavo laikas, mėgaujantis ypatingais pačių pasigamintų patiekalų kvapais bei skoniais. Juos palydėjo jaukus vakaro viešnių šurmulys, dalijantis vakaro įspūdžiais ir džiaugiantis netikėtomis Electrolux dovanomis. Namo norėjosi skubėti tik dėl vienos priežasties – kad galėtų pačios išbandyti naują patirtį, naudojantis pažangiąja Electrolux garine orkaite.